BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, 14 May 2010

9 bulan dan dabommmm

9 bulan telah berlalu…banyak benda yang aku dah belajar..mase sumer nya x cukup… bukan nya aper.. sekarang nie tak ada mase nak mengadap laptop nie kat rumah.. so kali nie aku nk cite kan kehidupan aku lepas 9 bulan lebih aku berkahwin dengan permaisuri kesayangan ku… MIMI..
Untuk makluman sekarang nie mimi dh 32minggu mengandungkan zuriat aku… Alhamdulillah Tuhan tu berikan hadiah kawin kat aku dengan mimi awal.. kire power ler jugak kan… astafirullahhulazim… bukan nya aku yg power… tp Tuhan tu yg power…. Buat mase sekarang nie isteri kesayangan aku memang dah tak larat sangat dah.. kalau ikut kan memang kesian sangat aku tengok kan… tapi aper la daya ku nak menolong nya… cumer yang boleh aku buat, bantu die untuk mudah kan segale kerja-kerja nya… sayang abang mintak maaf yer sebab abang ler sayang jadi camni…
Cuppp…. Dah 2 minggu aku tinggalkan cerite aku nie.. sori ler tak de mase. Ari ni aku free blik. Jadi boleh ler sambung balik cite aku nie. Skang nie isteriku dah masuk 36 minggu.. jadi dah genap la 9 bulan.. bila-bila masa jer zuriat ku itu boleh keluar kan diri nya.. tak sabar la pulak nak menyambut orang baru dalam hidup ku ini…. Memang aku x sabar…
Kalau korang nak tau.. Tuhan tu memang nak bagi zuriat tu awal kat aku.. mungkit sebab aku nie suka ngan budak-budak. Tu agak nye Dia bagi aku awal. Aku mula dapat tau isteriku nie mengandung kan zuriat aku ni sebelum puasa lagi. Tapi aku memang tak nak mengharap.. bukan nye tak nak bersyukur. Tapi aku tak nak terlalu mengharap.. nanti aku jugak yang melopong. Sebelum tu aku selambur jer ajak isteri aku nie g jogging kat Era Golf sane… pehh bukan main mencabar lagi tempat tu.. memang aku lanyak jer isteri ku turun naik bukit kat sane.. tapi kalau la aku tau yang isteri aku mengandung mase tu, tak kan ku suruh pn die berjogging… baik duk kat rumah jer . rehat-rehat..
Aku tengok makin lame isteri ku nie makin lemah jer badan nya… tapi dalam hati memang kuat kata kan yang isteri aku nie mengandung.. tapi dari mulut memang tak de pun aku cakap kan yang die mengandung… sampai ler masuk bulan puasa.. memang dh x larat aku tengok.. so aku pun nekat la untuk buat pregnant test… bende nie kalau nk buat kne buat pada air kencing yang pertama… ala air kencing yang mula-mula sekali lepas bangun tido tu ler… itu pun x tau ker… tapi malam tu punya la suspen… yer la sebab nak menunggu pagi esok nye… punya la lambat waktu pada ari tu…. Pagi tu tibe time nak sahur, aku yang siap kan alat tu untuk mimi… die g test dalam bilik air… aku tunggu jer jawapan nye kat depan bilik air tu… senyap jer mase tu…. Dalam hati aku….teringin jer dapat jawapan yang menggembirakan…. Bile mimi keluar jer… aku tengok die senyum… aku tau aper jawapan nya…. Benih aku dah ade di tempat nya… Alhamdulillah… bersyukur sangat aku mase tu…. Aku ingat la tarikh tu…. 12 september 2009…
Tapi aper saja yang Tuhan tu bagi, Dia tak kan bagi macam tu jer… ade caranya Dia nak uji kite…. Bukan nak pandai buat jer… nak menjaga time mengandung kene pandai jugak. Aku tak de la cakap aku nie pandai menjaga nya. Tapi kira boleh ler..Memang mencabar time nie… hanya tuhan jer la yang tau… mase tu la tuhan nak tengok kesabaran kite… mase tu la tuhan nak tengok tanggungjawab kita pada tanggungan kita nie….memang aku lemah masa tu… tapi dari semangat yang kawan-kawan berikan, Alhamdulillah aku harungi juga dengan tenang… walaupun kadang-kadang tu bergelora jugak jiwa nie..
Untuk pengetahuan korang, time kandungan dalam tempoh sebulan ke tiga bulan.. time nie isteriku memang perlukan sangat-sangat perhatian.. memang rezeki masing-masing time mengandung nie… lain orang lain ragamnya.. memang rezeki isteriku.. time mabuk nye memang betul-betul mabuk… takde la macam orang mabuk minum kencing setan tu…. Tapi mabuk orang mengandung ler… semua nya memang sensetif… aper jer yang dibuat tak kene… aper yang aku buat pun tak kene jugak.. korang pikirkan ler.. kalau dah camtu aper yang aku nk buat dalam masa 3 bulan nie… buat nie x kene.. buat itu tak betul.. buat nie salah… sabar..sabar..sabar… sebenarnya aku risau kan die dengan kandungan tu… kalau boleh aku akan cube bagi kan yang terbaik untuk isteri dan bakal anak aku tu…
Korang bayang kan la… makan nya cume 2 suap.. muntah nya bersuap-suap… kalau dah camtu ari-ari saper yang boleh tahan tengok.. aper yang tinggal nanti dalam perut tu… memang aku tak sanggunp nak tengok mase tu.. sian gile aku tengok.. kadang-kadang tu menyesal pulak aku sebab aku ler die jadi camtu… astafirullahhulazim… gafa aper ko cakap nie.. tu name nya x terima qadak dan qadar nama nya tu…. Ampum…ampum Tuhan ku….
Masuk jer bulan keempat ade la kurang nya skit mabuk nya.. mase nie ada la sikit untuk masa aku nak rehat… memang la klu nk dibandingkan dengan isteri ku ini… memang tak ada masa langsung nak berehat… aku ni jer yang ngada-ngada nak berehat… cume pada waktu begini aku kena lebih manja kan die jer… bagi aku dah manja dah.. tapi tak tau la bagi isteri aku itu manja ker tak…perhatian kene labih… tak boleh nak marah-marah… eh aku ade ker nak marah-marah dengan isteri aku ha…tapi ade saat-saat yang memang best dalam hidup aku mase bulan 6 tu… iaitu aku g scan baby aku kat seremban. Aduh comel nya anak baba, best jer tido baba tengok.mula saat tu rindu jer hati nie ngan baby kat dalam perut tu..kadang-kadnag tu sampai aku cakap camni ngan baby tu “adik kua la cepat, baba rindu sangat la ngan adik’ itu la nama nya penangan rindu .klu adik nak tau sejak dari tengok gambar adik tido ari tu mama selalu mimpi kan adik. Sebenarnya adik la penguat semangat mama, bukan nya baba.. kita semua tak sabar nak jumpa ngan adik..
Ok sekarang nie masuk pulak bulan yang ketujuh… mase nie mimi mula mabuk semula….lepas satu, satu diujikan… mase nie mimi mula dapat batuk dengan sesema.. lame jugak la.. dekat dua bulan ada kut batuk dengan seseme tu… mase ni tulang rusuk memang sakit….yer la sebab kalau nak di ikut kan anak yang dikandung kan ini tinggi orang nye…cam baba nya jugak..jangan jer anak dalam perut tu bergerak mesti beralih-alih tulang rusuk bini aku nie dibuat nya..selalu jugak aku cakap kan kat anak dalam perut nie supaya jangan nakal-nakal sangat.. nanti mama sakit… Alhamdulillah kurang sikit di tending-tendangnya.. mase nie mak mertua aku dah bising.. suruh lepak rumah nya kat jsh tu.. takut aku x leh jaga anak nya.. aper yang aku bleh buat ikut jer la.. leceh maaa … pergerakan tu terbatas skit lerr… nak tanggal baju kat dalam rumah pun piker dua tiga kali jugak… segan la katakana… wooo saham kene jaga jugak beb… untung-untung nanti leh jadi menantu contoh…kuang3…. Adoi aper yang aku melalut nie..
Sekarang bulan 8 pulak.. adoi mase nie penjagaan mesti lebih teliti.. makan minum kene jaga beb.. pergerakan pun kene jaga jugak tak boleh nak buat tu nak buat nie… banyak sangat pantang larang nya.. ikut jer la.. itu pun untuk kebaikkan aku jugak..untuk mase nie memang tido tu tak cukup jam nya.. ade jugak dua tiga malam aku tak tido, sebab malam jer mimi sakit.. so aku sebagai suami yang misali kene la menjaga isteri kesayangan aku tu… cewahhhhh…. Ayat tak ingat doh(nie ayat member aku dulu nie)
Wah sekarang nie time yang ditunggu isteri aku dah masuk 9 bulan. Dalam hati nie hanya tuhan saja yang tahu. Suke ade, takut ada, risau ada adoi macam2 ler yang ade. Tak tau aku nak cakap aper yang aku rase mase tu..kalau kat astro tu macam-macam adaaaa… aku ingat lg mase tu 18 april 2010 mlm tu satu ari aku tak leh nak tido.. sebab nye mimi dah rase sakit sangat dah.. tapi die tak nak g hospital pulak.. die cakap nak tunggu sampai pagi.. sampai nya pagi aku dah nak siap-siap nak g kejer.. adoi time nie pulak darah nye keluar.. so sekarang nie tak payah pergi kejer.. terus g hospital.. doa aku Tuhan cepat kan ler bersalin kan bini aku nie. Aku dah tak larat dah nak tengok die camni.. sampai kat hospital terus msuk bilik bersalin.. tunggu punya tunggu… tak bersalin jugak bini aku.. doctor cakap belum ada bukaan lg… kecciwa…keciwa…. Tp aper la yang aku boleh buat.. kene la tunggu sampai mase nye untuk bersalin… yang bini aku pulak kene tahan wad.. adoii msuk wad lagi.. aku nie bukan nye aper… kalau masuk wad nie hidup aku dah jadi tak tentu arah… sane kene kejar.. sini kne kejar.. tak larat ooo…
Ari tu cam biase la kalau duduk wad mane boleh berteman.. so kene la bini aku tu duk kat wad sorang2.. ari malam tu lepas magrib doa lagi aku kat Tuhan tu.. Kau bersalin kan la isteri tu secepat yang mungkin permudah kan la dia untuk bersalin.. tapi kalau ikut kan hati aku nie.. memang terase dah nk dekat mase untuk bersalin tu.. semalaman aku tunggu.. tak jugak bersalin… hari kedua di wad pulak menjelma.. tolong ler bersalin cepat.. camtu la meronta-ronta hati aku nie.. tak jugak bersalin…. Pagi hari yang ketiga diwad.. pukul 5.45 pagi mimi tipun aku.. dia bagi tau yang dah nak kene bawak ke bilik bersalin.. wah suke nye hati aku mase tu.. tapi dalam mase yang same hati nie risau jugak.. yer la , cam ne la bini aku tu nak bersalin.. mesti die tengah takut sakarang.. takpe sayang.. tabah kan hati.. kuat kan semangat.. banyak kan berdoa.. agar di permudah kan untuk bersalin.. tu la yang aku cakap kat die sebelum die letak talifon..
Kul 6 pagi aku dah tercegat kat depan bilik bersalin tu.. hati bersemangat sungguh nak jadi ayah nie.. kalau ikut kan pengalaman orang tua2.. mungkin dalam masa tiga atau empat jam lagi bini aku nie akan bersalin.. tak per la, sabar ler aku menunggu.. tunggu punya la tunggu.. wah rupenye dah lebih empat jam aku menunggu.. aper cite nie.. naper tak bersalin-salin jugak nie… time nie semangat aku thah kemane.. pengalaman nye thah kemane.. skang nie jam dah tunjuk kul 12.. orang yang masuk kul 8 pagi pun dah keluar.. memang tak boleh jadi nie.. aku msuk jumper nurse yang ade kat kuanter tu… die cakap baru bukak 6 cm… punye la lame duk dalam tu, baru bukak 6cm.. aku cakap dalam hati jer la.. kalau aku cakap ngan nurse tu camtu.. kang die suruh lak aku yang bersalin. Kalau ikut kan pada 20 april 2010 tu yang ade kat bilik bersalin tu sumer bersalin kan anak sulung.. so kat luar nie boleh ler tengok kan gelagat2 bakal bapak yang tak tentu arah menanti bini masing2 bersalin.. kalau aku boleh rakan mase tu, mesti kelakar..
Ok sambung balik cite ibu yang nek bersalin td.. kite tinggal kan cite bapak2 yang menanti diluar nie.. kul 3 petang nurse tu panggil aku ‘ suami norhamimi sila masuk’ lebih kurang cmtu la bunyi nye.. wah ati aku nie bukan kepalang ler gembira nye sebab tu tanda nya isteri kita yang kat dalam tu dah nak bersalin..aku pun ikut jer la bontot nurse tu.. mase nak masuk tu sempat lagi aku Tanya ngan nurse tu.. ‘isteri saya dah bersalin ker nurse’.. nurse tu diam jer.. kemudian die cakap masuk jumper isteri encik.. aku ikut jer la… dalam hati cakap ’sombong gile nurse nie’.. sampai jer bilik tu aku terus tengok sekeliling bilik tu.. nak cari baby aku ler.. aiiitttt tak kan cepat sangat bersalin.. tak sempat aku nak tengok isteri aku bersalin.. hati aku la yang bercakap.. aku diam jer.. aku tengok baby aku takde, baru ler aku pegi kat isteri kesayangan aku tu.. makk oiiii rupenye belum bersalin lagi.. terdiam jugak aku mase tu.. tak habis lagi ker azab yang bini aku nie tanggung.. bini aku dah nangis2 dah mase aku datang tu.. aper yang aku boleh buat berikan semangat yang paling semangat ditahap dewa2 kepada bini aku nie.. bini aku cakap die memang dah tak larat sangat dah.. nangis jugak aku mase tu.. adoi kantoi la pulak.. pedulikan ler aper nak malu.. memang aku nangis mase tu.. nasib baik nurse yang praktikal tu tak Nampak..huhuuh.
Rupenye nurse tu panggil aku cume nak bagi semangat kat bini aku jer.. bukan nye bini aku tu nak bersalin.. memang hamper gile aku keluar dari bilik tu.. tak per la.. tuhan tu memang sengaja nak uji aku.. aku redha… nie tunggu punye cite lagi nie… sampai ler pkul 6.30petang.. pehhhh kire la sendiri braper lame dah aku tunggu.. kire la sendiri braper lame dah bini aku kat dalam tu bertarung.. kire la sendiri braper kali dah attandent hospital tu keluar masuk bawak makanan… kira la sendiri… arrr aper lagi yang aku merepek nie. Mase skali lagi nurse tu panggil aku.. kali nie aku control skit perasaan aku… aku tak nak mengharap lagi.. tapi harapan tu memang tetap ade.. kali nie doctor pulak yang nak jumper aku.. bukan bini aku yang nak jumper aku.. dalam hati aku aper pulak la cite yang doctor nie nak bagi tau aku nie.. doctor tu cakap gini “encik saya harap encik bersabar yer.. isteri encik belum bersalin lagi.. cume yang saya nak maklum kan dengan encik, keadaan isteri dan anak encik dalam bahaya sekiranya isteri encik tak bersalin dalam masa terdekat nie”.. adoi nak pecah jantung aku dengar.. aku tanye la doctor tu “ abis doctor aper nak buat sakarang, isteri saya tak bersalin-salin lagi nie. Sampai bile nak tunggu” aku dah nak marah jer dengan doctor tu.. doctor tu cakap gini pulak “ tu yang kite nak panggil encik. Kite kene buat operation sekarang.. tu jalan terakhir. Untuk kebaikan ibu dengan anak.” Aduh aper la semangat yang aku ade mase tu. Aku ikut jer aper yang terbaik untuk kedua-dua intan payung aku tu.. sebelum tu aku Tanya jugak kat doctor tu, kalau operation nie aper risiko nye. Die cakap operation nie jugak berisiko. Sama ada baby akan terluka kena pisau bedah yang tajam tu. Atau pun organ dalaman si ibu akan tercedera.. aper boleh buat, itu pilihan yang terbaik…..
Start dari aku jumper doctor tadi sampai sekarang mase dah berjalan hampir 45minit.. weii td cakap klu lewat satu jam bini aku ngan baby dalam bahaye… nie aper cite nie.. dah dekat sejam.. bini aku ko tak bawak lagi ke bilik bedah… aku jumper balik nurse yang bertugas tu.. jawapan nye gini “ encik bersabar ler skit. Kite tau aper yang kite buat. Lagi pun dalam bilik bedah tu ade pesakit lagi. Pesakit tu excident tadi. So kene bedah ler skang… adoi braper lame pulak nak tgu org tu settle.. tepat pukul 7.15 bru ler diorang tolak masuk ke bilik bedah… mase diorang tolak bini aku untuk ke bilk bedah tu, sedih sangat aku tengok bini aku tu.. mase tu memang aku tak tau malu menangis depan mak ngan ayah mertua aku… hilang jap control macho aku slame nie.. bini aku cakap gini.. abg doakan sayang dengan adik selamat yer(adik = baby), alooo sayang tu ler yang aku doakan selame nie… aku sanggup ganti kan diri aku nie, kalau salah sorang nak diambil nye.. masuk ler bini aku dalam bilik bedah, aku pun turun ke surau.. mase tu kosong jer jiwa aku nie.. tak tau aper yang nak dipikir kan.. abis solat jer aku naik balik ke bilik bedah tu… adik ipar cepat-cepat bagi tau yang baby aku tu comel… adik ipar aku cakap 15minit lepas aku turun, baby pun keluar dari bilik bedah tu… alhamdulilah… sumer family aku yang ade tu gembira sangat…. Satu nyawa dah selamat.. mimi aper cite????? Tu yang aku risau kn nie.. baby dah dekat 30minit kua dah.. tapi bini aku nie x kua-kua lagi.. aper kes.. walau pun mase tu sume yang ade kat situ dah bersuka ria.. tapi aku blum boleh lagi nak bersuka ria… aku mesti jumper dulu itseri aku baru boleh aku nak bersuka ria..
Dalam masa menunggu tu nurse panggil aku lagi… msti borin kan.. yer la manjang kene panggil jer ngan nurse. Kali nie die panggil sebab nak suruh aku azan kan zuriat aku nie… wah aku akan menatap permata hatiku sebentar lagi… dan akhir bile aku tengok.. amboi..amboi… macam mane la bini aku manjang tak larat jer… semangat orang nya.. tak tau la braper kali aku cium si budak gemuk tu.. geram aku… mase tu mak wan, tok ayah, mummy2 sume samer nyebuk nak tengok.. padahal nurse tu panggil aku sorang jer.. huhuhu yer la nak buat cmne.. tu la cucu sulung, tu la anak buah sulung…. Untung jugak aku jadi menantu sulung..ade yang amik gambar, ade yang usik2 pipi.. macam-macam
Leka melayan baby baru sumer terlupa kat mimi. Dalam sebuk-sebuk mencium si budak semangat tu, bini aku pun ditolak keluar.. aku tengok bini aku dah sedar…. Alhamdulillah.. satu lagi nyawa dah selamat… tapi aku tengok mimi pucat sangat.. badan menggigil sangat macam orang yang baru keluar dari peti sejuk.. die cakap sejuk sangat kat dalam tu.. mase tu dari dada sampai ker kaki tak terase paper.. sebab bius tadi kut… terus bawak bini aku tu wad.. duduk la lagi di wad tu… sekarang nie jam dah pukul 9.00mlm…..tak lame lepas tu baby aku pulak nurse tu hantar kat mama die… malam tu dapat ler bini aku tido dengan baby nya..
Adoi penat betul aku seharian kat hospital tu… dan penat jugak jari aku nie menaip…huhuhuhuhu… tp tu ler yang aku lalu selama 9bulan.. sampai ler bini aku tu bersalin.. anak no 2????? Wowowowo….. tu jangan cite lagi… belum terpikir lagi… aku pun serik jugak tengok bini aku sakit-sakit dalam tempoh 9bulan nie…. Nanti kalau ade rancangan untuk no 2 nanti.. aku tulis lagi…. Orang cakap kalau waktu mengandung nie banyak susah dari senang.. maksudnya anak tak ramai… arr biar ler… rezeki tu tuhan bagi.. bukan ‘orang ‘ tu yang bagi.
Kesimpulannya hargailah isteri.. banyak susah payah yang ditanggung untuk si lelaki nie.. jangan pikir nak best jer… yang tak best u kne jugak dipikirkan… aku pesan untuk aku jugak nie..

0 comments: