BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, 25 August 2009

aku dan volkswagen

Hai kali nie aku nk cerita kn pasal aku dan volkwegen… klu nk tau volkwegan nie bukan nye aku yang punya.. tp family aku yg pny… dulu owner ny pakcik aku. Tp mase dolu-dolu tu die dh x minat lagi ngan kete nie. Jadi die bagi ler kete volkwegan yang buruk nie pada ayah aku. Tu la serba sedikit bagaimane family aku dapatkan keta volkwegan nie….
Ok skang nie start ler untuk cite aku plak ngan kete nie… mase aku sekolah rendah dulu kete nie memang suke sangat meragam. Boleh dikatakan dalam seminggu tu dekat nak 5 ke 6 kali rosak nye.. jadi aku memang berhati-hati bile naik kete nie.. yer la mane la tau klu nasib x baik time aku naik lak rosak nye kete nie… malu gile nanti…
Mase aku sekolah rendah dulu aku mmg malu naik kete volkwegan nie. Pasal kete nie jugak boleh bawak gaduh beb. Yer la nt kawan-kawan aku ejek kete katak la, kete kodok la.. maun nye x bergaduh. Nk dijadikan cerite mase aku sekolah dulu kete katak nie jer la pengangkutan yang family aku ade.. selain moto Honda bulat(tau ker Honda bulat.. ala moto Honda 60cc tu ler)… jd klu g sekolah ayah aku akan hantar naik kete nie ler… tp aku dh cakap awal-awal ngan ayah aku.. klu nk trunkan aku, kene turun kn aku jauh-jauh skit dari sekolah. Sebabnye takut kawan-kawan aku Nampak.
Klu lalu depan sekolah jer aku mesti menyorok kat dalam kete tu… nie sebagai salah satu cara nk cover line ler… pernah skali kantoi pulak dengan kawan aku… seminggu jugak ler aku kene ejek… jadi untuk selamatkan diri selepas tu, aku ambil alternative untuk g sekolah naik basikal jer… sampai ler abis sekolah rendah aku. Kecuali time hujan jer.. kalau time hujan xde masalah sangat sb kawan-kawan aku akan duk dalam kelas jer….jadi diorang x nampak ler..
Time aku sekolah menengah, ayah aku anta naik volkwegan jugak… sebenarnye pagi-pagi ayah aku g kerje. Tu yang aku tumpang tu..tapi time aku sekolah menengah nie memang kete nie banyak ragamnye..sampai satu mase tu ayah aku dh nk jual kete nie… tapi sepupu aku ngan pakcik aku yang x bagi… ade jugak yang nk tukar suke same suke… tauke tu nk bagi kete dia dan die amik kodok aku nie… mese tu aku dh racun jer ayah aku amik kete tu.. tapi biase ler sedare aku nie mesti tak bagi punye…
Kalau sejarah lain pulak, kene kat kakak aku.. mase tu aku kecik lagi.. so aku x ingat pn cite tu.. tp memang lawak ler… sampai skang nie kakak aku tu gerun jer nk naik kete nie… cite nye gini.. mase tu keluarge aku nie g kebun kat juasseh.. klu dh g kebun tu, masing-masing mesti ler berpeluh.. so paham-pahan jer la bau nye… mase balik tu, sampai jer kat trafik light kuala pilah tu, ayah aku pn berhenti ler kete nye.. lampu merah ler katekan.. bile lampu hijau jer ayah aku pun mule la nk gerak kn ketenye… tibe-tibe jer enjin mati… sume yang ade dalam kete xde sorang pn yang nk keluar.. kecuali ayah aku…. Start punya start x boleh jugak start… dengan kuasa veto yang ayah aku ade. Semua yang ada dalam kereta disuruh nye keluar untuk tolak kete… kakak aku pny la malu mase tu… dengan sopan nye tolak kete sambil menundukkan kepalenye… nasib ler aku x kene mase tu…
Cite lain lak mase kat pekan kuala pilah jugak… sampai kat trafik light ayah aku pun berhenti ler… tibe-tibe mangkuk rim(cover rim) bergolek kedepan… aduh macam-macam hal ler ragam kete nie…jauh lak tu bergoleknye…. ayah aku aper lagi. Kasi parking kete, lepas tu pergi amik balik cover rim tu balik… klu nk ingat-ingat kan balik, letik jugak la nk layan kodok aku nie…
Mase aku dh abis sekolah, baru ler aku nk berjinak-jinak belajar bawak kete… tp ayah aku memang x bagi aku belajar dengan volkwegan nie.. aku pn x tau ler naper… lepas jer aku dpat lesen.. baru ler aku merase nak bawak volkwegen nie…. Baru aku tau bes rupe nye bawak kete nie…. Mase tu aku dah tak malu nk bawak kete nie… malam-malam lepak kat kuala pilah pun aku balun bawak kete ni.. Tapi roadtax mantap… hidup haaa….so xde hal la aku nk lalu kat roadblock…
Mase nie ayah aku tengok aku layan jer vw nie… die pun mule la skit-skit btul kn enjin….enjin dh ok skit, usik pulak body skit… mase nie aku tgk ayah aku dh mule terjebak dah…. Terus terang aku katakan.. kalau harapkan modal aku ler nak buat kn kete nie sampai jadi skang… aku rase aku dapat tukar tayar yang 4 biji tu jer… untuk tayar yang satu lagi tu tak tau ler cmne status nye… memang pelaburan ayah aku lebih dari 90%... huhuuuhu yang lain tu aku topup skit-sit jer…. Ok smbung balik cite tadi…. Bile buat body…. Sepupu aku si syam tu racun suruh buat cat pulak… tp yang syok nye ayah aku nie ikut jer pulak tu…tp time nie ler yang ayah aku memang betul-betul terjebak… yer la nk buat colur pn dh besar ongkosnye…. tp ayah aku mase tu tak bleh nk buat aper… sebab kete mase tu dh masuk kedai cat… canggih batul plan sepupu aku nie….mase nie merungut jgk ayah aku nie…. Huhu tp nk buat cmne… cian ayah aku…
Time nk pilih colur pn jd masalah jugak…. Aku nk buat colur nie.. akak aku nk buat colur nie tunang aku lak cakap colur nie pulak yang cantik.. penin-penin… xtau mne yang nk dipilih… last skali aku pilih piihan yang akak dan tunang aku buat… iaitu hijau muda….. jadi selesai ler kes untuk pilihan colur nie…..
Bile colur dh siap, kete aku nie x leh nk bawak jalan2 lg… kne lak simpan dalam 2 mgu…. Tauke tu nk kasi cat tu betul2 kering… mase tu meronta-ronta jer jiwa aku nk bawak jalan-jalan kete nie…. Lps abs jer pntang 2 mgu… satu pekan kuala pilah nie aku bwak kete nie… kembang jer dada mase tu… yer la kete vw baru cat ler kate kan…. Org kiri kanan pandang jer…. Bangga siot…… mase nie kete aku nie x leh nk jalan jauh lagi… yer la enjin kecik…. Tak tahan jont klu ikut konvoi kene telan asap jer.. so klu ade konvoi mase tu aku cume teman kan kat tempat starting jer… cian kn kat aku mase tu…
Hujung tahun 2008 baru ler aku dapat enjin baru… tu pn member aku yang tlg cari kan .. name nye epoi… (huuhuu epoi aku msuk kan name ko )… amik kat Balakong… suke sangat aku mase tu… mase aku dapat enjin tu, die enjin injection.. tp kne tukar pada caburator.. s bade msalah skit…. Sblum nie aku x pnah merase bwak yang enjin besor…. So x sabar-sabar aku nak tekan padel vw nie…. Setiap hari aku g melawat kete kat bengkel…. Orang x reti sabar ler kate kan… aku rase naik bengang jugak ler bro midi yang buat kete aku tu… tap nak buat cmne… hati nie dh meronta-ronta….
Dan masa yang ditunggu-tunggu sudah tiba… enjin sudah siap dipasang … menanti untuk dilanyak…. Mase tu aku aper lagi cukup-cukup betul aku hantam… mmg best…. Lps nie saper buat konvoi aku msti ikut… huhuhuu…. Kurang-kurang xde ler aku mkn asap nanti…. First skali aku ikut konvoi yang geng Selangor ngan melake yang anjur kan tu… g cherating Pahang… best tul.. ramai jumpe kawan2 baru… baik yang mude-mude ataupun yang otai-otai…. Mase tu jgak ler kete aku nie masuk ke negeri Pahang dan Terengganu… cam x caye lak kete aku nie leh sampai…. Mase balik masing-masing bawak kete laju gile… nk tak nk aku kene ikut jugak. Bukan per nt klu aku duk belakang sekali nanti kete rosak xde saper yang nk tolong… so untuk berade dalam zon selese aku pun duk ler kat tengah-tengah… selamat skit.. tp yang x bes nye sebulan lepas balik konvoi tu, masing-masing dapat surat cinta dari bapak polis.. kene speedtrap… aduk x pasal-pasal melayang $300… xleh nk mintak kurang… sebab mase tu musim sikap..
Panjang tul aku tulis.. x tau ler korang paham ker x yang aku tulis nie… thah-thah korang bace sekerat jer.. pada yang bace sampai abis nie time kasih jer banyak… dulu mase kat sekolah de jugak ler yang nk bace kan aku pny karangan… cikgu aku.. skang nie x tau ler ade ker x yang nk bace… so kesimpulan yang aku leh buat kat sni.. aku sayang kat vw aku nie.. klu de yang nk bli aku x jual pny.. nk tgk bleh ler… huhuhu… dengan ade nye kete kodok nie jgk ler aku dh tambah kawan2… baik dari kuala pilah, Selangor, melake, johor dan banyak lg jer… bak kate moto KVKS bersama memupuk muhibah… kalau x silap aku ler…. Ok ler … kite jumper lain kali lak… skang aku bangga dengan kete aku… aku dh x malu naik vw lg dah… cayok VW

0 comments: